Istoria Astazi

Stiati ca.. Frederic cel Mare al Prusiei a incercat sa fuga in Anglia datorita cruzimilor tatalui sau, Frederic Wilhem I ?

Posted on: martie 30, 2013

” Sa-i insuflati dragostea pentru armata”, aceasta era principala sarcina pe care regele o daduse preceptorilor fiului sau. Din nefericire, tanarul Frederic manifesta o inclinatie catre arta si filosofie, preocupare considerata drept efeminata de catre tatal sau.

Tratamentul aplicat de rege a devenit atat de abuziv incat in 1730 Frederic a plus la cale sa fuga in Anglia impreuna cu alti doi prieteni, locotenentii von Keith si von Katte.

Frederic Wilhelm a aflat de aceasta intentie a fiului sau si a ordonat arestarea acestora. Doar von Keith a reusit sa fuga. Curtea Martiala a refuzat, insa, sa il judece pe print, dar l-a condamnat pe von Katte la inchisoare pe viata. Regele a modificat sentinta in pedeapsa cu moartea prin decapitare si l-a obligat pe Frederic sa asiste la executie.

Printul mostenitor a trebuit sa mai suporte cruzimile tatalui sau inca 10 ani. Cand a ajuns la tron, Frederic a pornit un razboi impotriva Austriei, in urma caruia Prusia a devenit una din puterile dominante ale Europei. Protector al artelor, Frederic a condus Prusia timp de 46 de ani, eclipsand conducerea tatalui sau. A ramas cunoscut in istorie drept Frederic cel Mare.

220px-Friedrich_Wilhelm_I_1713

Frederic Wilhem I al Prusiei

Frederic cel Mare

Lasă un comentariu