Istoria Astazi

Povestea lui Venus din Milo

Posted on: martie 30, 2013

In 1819-1820,  tanarul ofiter irlandez Peter Dillon, participa la o expeditie franceza in arhipelagul grecesc. Oprindu-se pe insula Melos(Milo), a dat din intamplare peste o statuie dezgropata de curand de un taran si depozitata intr-un tarc pentru capre.Dumont D`Urville a recunoscut imediat chipul lui Venus sau al Afroditei, zeita greaca a iubirii. In mana aceasta tinea marul daruit de Paris, care o decretase cea mai frumoasa dintre cele trei zeite rivale.

Desi pretul cerut de taran era prea mare pentru a fi platit pe loc, Dumont D`Urville a recunoscut valoarea statuii. Un sculptor anonim de la sfarsitul secolului al doilea i Hr, crease o capodopera in care gratia torsului dezvelit contrasta cu faldurile bogate ale vestmantului care ii acoperea partea de jos a trupului. Statuia trebuia achizitionata pentru Franta.

L-a convins pe ambasadorul francez la Constantinopol sa trimita un diplomat care sa il insoteasca la intoarcerea in Melos, cu misiunea de a cumpara statuia.

Din nefericire, intre timp taranul o vanduse unui oficial turc, iar comoara era deja impachetata. Dupa un pret generos oferit de Dumont D`Urville, taranul a reusit sa isi aminteasca ca piesa fusese vanduta inainte francezilor si, deci, nu putea fi predata turcilor. Statuia impachetata a fost urcata pe o bancarda  si dusa in viteza pe plaja pentru a fi imbarcata pe corabia lui Dumont D`Urville.

Turcii care venea in urma lor i-au atacat si, in incaierarea care a urmat,  statuia si-a pierdut ambele brate.

Chiar si asa, Venus din Milo ocupa si in prezent un loc de onoare in Muzeul Luvru din Paris.  Ea este una din cele mai admirate opere de arta din lume.

***

Readers Digest, Dezvaluiri din culisele istoriei, 2004.

Reclame
Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: