Istoria Astazi

Adolf Hitler-liderul infailibil

Posted on: aprilie 20, 2018

PROD-Adolf-Hitler-whrend-einer-Rede

Ca Adolf Hitler a fost ales conducator al germanilor in ciuda faptului ca si-a exprimat deschis intentiile fata de evrei este un lucru bine cunoscut astazi. Am putea spune chiar ca a fost ales nu in ciuda, ci datorita acestui lucru, de o populatie germana care cauta un tap ispasitor si revenirea la gloria de dinainte de Primul Razboi Mondial.

Puterea de seducere a maselor este una din principalele caracteristici ale liderilor charismatici. Regimurile totalitare adauga la aceasta o alta, cea a infailibilitatii liderilor lor, construita cu ajutorul propagandei si a cultului personalitatii. Si ce exemplu mai bun pentru a analiza acest aspect, decat Adolf Hitler, astazi, cand se implinesc 129 de ani de la nasterea acestuia ( 20 aprilie 1889).

Primul din angajamentele membrului de partid enumerate in „Organisationsbuch der NSDAP” arata ca :”Fuhrerul are intodeauna dreptate”.(1).  Pentru un popor care inca suferea umilinta pierderii Primului Razboi Mondial, la care se adauga  mizeria economica produsa de prabusirea financiara a Republicii de la Weimer, Hitler nu parea un politician obisnuit, ci un personaj asemanator unui zeu din trecutul Germaniei, care venise sa salveze natiunea. Dupa cum scria istoricul Eberhard Jackel, ” ceea ce simteau pentru el era aproape o devotiune copilareasca fata de un tata iubit”. Mitul lui Hitler ca mantuitor fara prihana al poporului sau a fost atat de plin de succes, incat pentru greselile lui nu el a fost invinovatit, ci oportunistii din partid supusi greselii. Mai mult, prezumtia sa de infailibilitate se bazeaza ” nu atat pe inteligenta sa superioara, cat pe interpretarea corecta a fortelor esentialmente disponibile in istorie sau natura, forte pe care nici infrangerea, nici ruina nu le pot dezminti” (2). Iar unul din cele mai frumoase exemple  de acest gen de sofisme s-a petrecut in 1933, cand comunistii germani au refuzat timp de aproape 2 ani sa recunoasca faptul ca victoria lui Hitler fusese o infrangere pentru Partidul Comunist German.

Efectul de propaganda al infailibilitatii a incurajat obisnuinta conducatorilor totalitari de a-si anunta intentiile sub forma unor profetii. Cel mai faimos exemplu este anuntarea de catre Fuhrer in fata Reichstagului, in ianuarie 1939: ” Astazi vreau din nou sa mai fac o profetie: in cazul in care bancherii evrei[…] reusesc inca o data sa arunce  popoarele intr-un razboi mondial, rezultatul va fi […] anihilarea rasei evreiesti in Europa”. Tradus in limbaj netotalitar, acest lucru inseamna : intentionez sa fac razboi si intentionez sa ii omor pe evreii din Europa. Indata ce victimele au fost executate, ” profetia” a devenit adevarata: nu s-a intamplat nimic altceva decat ce se prezisese.

Cultul personalitatii al lui Hitler a capatat amploare si datorita faptului ca nazistii au fost de la inceput prudenti sa nu foloseasca niciodata lozinci ca democratie, republica, dictatura sau monarhie, care ar fi indicat o forma specifica de guvernare. Hitler obisnuia sa sublinieze ” De altfel, eu nu sunt seful unui stat in sensul de a fi un dictator sau monarh, ci sunt un lider al poporului german.” (3) Hans Frank se exprima in acelasi spirit: ” Reich-ul national-socialist nu e un regim dictatorial, si cu atat mai putin arbitrar. Mai degraba, Reich-ul national-socialist  se bazeaza pe loialitatea reciproca a Fuhrer-ului si a poporului.” (4)

Hannah Arendt spunea ca cea mai eficienta fictiune a propagandei naziste a fost inventia unei conspiratii mondiale evreiesti. Minciuna unei deja existente dominatii mondiale evreiesti ( Protocoalele Inteleptilor Sionului, un fals fabricat in Rusia, descria o conspiratie internationala evreiasca)forma baza iluziei unei viitoare dominatii mondiale a germanilor. ” N-am sa recunosc niciodata  ca alte natiuni au aceleasi drepturi ca cele germane”, promitea Hitler.

Publicarea Protocoalelor Inteleptilor Sionului in ziarul nazist Volkisher Beobachter a dat o greutate si mai mare avertizarilor lui Hitler din Mein Kampf, potrivit caruia evreii cauta sa contamineze sangele german prin seducerea fetelor ariene pure: ” Cu o bucurie satanica pe fata, tanarul evreu brunet pandeste in asteptarea fetei naive pe care o profaneaza cu sangele sau[…] iar evreii sunt cei care au adus negrii in tinutul Rinului, avand intotdeauna acelasi gand secret si limpede de a ruina rasa alba, pe care o urasc”.

Cultul personalitatii lui Hitler a fost atat de bine construit incat chiar si atunci cand era clar ca razboiul este pierdut , poporul i-a ramas credincios si a fost socat de complotul cu bomba al ofiterilor condusi de contele von Stauffenberg. Este extraordinar ca oamenii nu simteau altceva decar simpatie pentru un om care risipise vietile a milioane de tineri si aduse tara pe marginea prapastiei, lucru care poate justifica afirmatia ca Hitler a avut cel mai de succes cult al personalitatii din istorie.

*****

(1) Editie publicata in 1936, pg8

(2) Hannah Arendt,  Originile totalitarismului, pg 433

(3) Ausgewahlte Redem des Fuhrers, 1939, pg 114

(4) Recht und Verwaltung, Munchen, 1939, pg 15

 

 

 

 

 

 

Reclame
Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: