Istoria Astazi

Programul Revolutionar Bolsevic exprimat de Lenin( februarie 1917)

Posted on: octombrie 15, 2013

Pentru ca este Octombrie, trebuie sa discutam subiectul Revolutiei Bolsevice, astfel ca va propun ca in urmatoarele zile sa citim materiale sau sa discutam diverse fragmente ale acestui eveniment istoric de o importanta maxima.

Astazi va propun un fragment din tezele lui Lenin care descriu doctrina si planurile comuniste, care pregatesc insurectia bolseica din octombrie 1917 si care initiaza ceea ce numim dictatura proletariatului.

” 1. Atitudinea noastra fata de razboi[…] nu admite nici o concesie, oricat de minima, caci(acest razboi) a ramas incontestabil un razboi imperialist, purtat de guverne din motive capitaliste…

2. […] tranzitia de la prima etapa a revolutiei, care a dat putere burgheziei din cauza gradului insuficient al constiintei si organizarii proletariatului, la cea de-a doua etapa care trebuie sa dea putere proletariatului si paturilor sarace ale taranimii.

3. Nici un sprijin pentru guvernul provizoriu care a demonstrat caracterul mincinos  al tuturor promisiunilor sale

4. Recunoastem ca partidul nostru[…] nu constituie pentru moment decat o slaba minoritate in cadrul majoritatii sovietelor de deputati ai muncitorilor, fata de blocul tuturor elementelor oportuniste, mici burgheze, cazute sub influenta burgheziei si care extind aceasta influenta si asupra proletariatului

5. Nu o republica parlamentara[…] ci o republica a Sovietelor deputatilor muncitorilor, salariatilor agricoli si taranilor din intreaga tara, de la baza pana la varf. Suprimarea armatei, a politiei si a corpului functionaresc.

6. In domeniul agrar[…] confiscarea tuturor pamnaturilor marilor proprietari funciari. Nationalizarea tuturor terenurilor din tara si punerea acestora la dispozitia sovietelor.

7. Fuzionarea imediata a tuturor bancilor din raea intr-o banca nationala unica plasata sub controlul Sovietelui.[…]

( Lenin, Opere alese, Ed Politica, Buc, 1965)

lenin

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: