Istoria Astazi

Azi citim..Elogiul nebuniei, Erasm din Rotterdam si viciile societatii

Posted on: octombrie 8, 2013

1. Critica la adresa calugarilor

” Dar iata si altii pe care ii fericesc aproape cat pe teologi. Sunt cei numiti indeobste calugari sau monahi, desi nici una din cele doua denumiri nu li se potriveste, caci nu stiu de ce este cineva mai putin credincios decat majoritatea acestor fatarnici si peste tot intalnesti hoarde de asa-zisi singuratici[…]. Lumea fuge de ei  ca de jivine salbatice , si numai intalnirea cu ei si este tinuta de semn rau. Totusi lor li se pare ca nu seaman, incredintati ca evlavia cea mai mare e totuna cu stiinta oarba. Virtutea lor sta in aceea ca nu cunosc slova si nu se indoiesc ca, atunci cand rag in biserica psalmi pe care nu-i inteleg, Dumnezeu, ingerii si toti sfintii raiului ii asculta si se bucura. Unii, mandri de slinul care l-au strans pe ei, merg si cer de pomana din poarta in poarta cu o nerusinare fara pereche. Nu scapi de ei nicaieri. In hanuri, carute sau vapoare, ti se baga in suflet si cersesc pana ce rapesc un obol care li s-ar cuveni adevaratilor nevoiasi. Asa arata urmasii apostolilor, care se straduiesc sa le calce acestora pe urme prin murdarie, nestiinta, mojicie si obraznicie.

Ce poate fi mai hazliu decat regulile acelea habotnice ale cinului lor, care pedepsesc orice mica abatere ca pe un pacat ce trebuie iaspasit? Toate sunt hotarate si masurate: numarul nodurilor de la opinca, culoarea si latimea cingatorii, stofa din care trebuie facuta mantia si din cate bucati, latimea tonsurii, forma si marimea glugii, ceasurile de somn[…]. Dar de la inaltimea acestor nerozii ii privesc de sus pe mireni, ba chiar si ordinele se dispretuiesc intre ele.[…].

Pe unii ii apuca tremuriciul cand vad bani, si mai bine ar pune mana pe un sarpe veninos decat pe vreun gologan. Dar cand e vorba de vin ori fetiscane sfintii parinti uita de canon[…].

Vedeti, cred ca monahii imi sunt indatorati pana peste cap, fiindca, fara a avea alt merit decat ca tiranizeaza gloata cu superstitiile, flecustetele si larma lor necontenita, se catara in inchipuire langa Sfintii Pavel si Antonie. Sa-i lasam balta pe sarlatanii a caror nerecunostinta fata de binefacerile mele nu este decat de prefacatorie. Evlaviosi pe dinafara, ei sunt pe dinauntru ticalosi fara pereche.”

2. Critica vanzarii de indulgente

” Ce sa mai zic de aceia al caror cuget fericit se mangaie cu credinta in acele mincinoase iertari de pacate? Ei masoara soroacele Purgatoriului ca si cu un ceasornic, socotind, fara teama de vreo greseala, ca dintr-o abaca, veacurile, anii, lunile. zilele…Iata, de pilda, un negutator, un ostas, un judecator care cred ca, aruncand in cutia milelor o mica moneda provenita din atatea jafuri, li s-a iertat toata haznaua de pacate din intreaga lor viata; ca atatea calcari de juraminte, atatea desfranari, atatea betii, galceve, omoruri, inselatorii, viclesuguri si tradari pot fi rascumparate, ca si printr-o invoiala, si ispasite in asa fel ca ei se simt indreptatiti sa inceapa din nou un alt sir de nelegiuiri.”

3. Critica infumurarii nobiliare

” […]Desi ma grabesc, dar nu pot trece sub tacere pe aceia care, macar ca nu se deosebesc intru nimic de ultimul carpaci, totusi se mandresc grozav cu un titlu zadarnic de noblete: unul pretinde ca neamul lui se coboara din Enea, celalalt din Brutus sau din Arthur; isi arata in fiece colt chipuri sculptate sau pictate de-ale inaintasilor, ti-i insira pe mosi-stramosii lor, cu strabunele lor titluri. Ei insisi nu prea se deosebesc de statuile mute, ba chiar mai lipsiti de duh decat chipurile acestea cu care se falesc. Totusi, multumita incantarii de sine, ei duc o viata de-a dreptul fericita. Si nu lipsesc altii, tot atat de prosti, care privesc cu admiratie, ca pe niste zei, acest soi de dihanii[…].”

*Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei a fost publicat in anul 1511.

elogiul_nebuniei

(Istoria lumii in texte, Bogdan Antoniu, Alexandru Barnea, Ecaterina Lung, Bogdan Murgescu, Mirela-Luminita Murgescu, Gh Vlad Nistor, Cristian Olariu, Lucia Popa, Ed Universitas, pg 139-140)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: