Istoria Astazi

Tratatul Triplei Aliante ( 1882)

Posted on: septembrie 27, 2013

” Majestatilor Lor, Imparatul Austriei, Rege al Boemiei, etc, Rege apostolic al Ungariei, Imparatul Germaniei, Rege al Prusiei, si regele Italiei, indemnati de dorinta de a intari garantia pacii, de a consolida principiul monarhic si de a asigura astfel mentinerea ordinii sociale si politice  in statele respective, au cazut de acord  sa incheie un tratat, care prin natura sa exclusiv conservatoare si defensiva, nu urmareste decat sa le inarmeze impotriva pericolelor  ce ar putea ameninta pacea statelor lor si linistea Europei[…]

Art I. Inaltele parti contractante isi fagaduiesc reciproc pace si prietenie precum si abtinirea de la orice alianta si de la contractarea oricarei obligatii care ar putea fi indreptate impotriva uneia dintre ele.

Ele se obliga sa intretina un schimb de pareri asupra problemelor politice  si economice cu caracter general care s-ar putea ivi, promitandu-si sprijin reciproc, cu luarea in considerare a intereselor proprii.

Art II.  In cazul in care Italia, fara o provocare directa din partea ei, ar fi atacata sub orice motiv de catre Franta, celelalte doua parti contractante vor fi obligate sa acorde ajutor si asistenta partii atacate, cu toate fortele lor.

Aceeasi obligatie revine Italiei in cazul unui atac neprovocat direct al Frantei asupra Germaniei.

Art III.  Daca una sau doua din inaltele parti contractante ar fi atacate fara o provocare directa din partea lor, si s-ar vedea antrenate  intr-un razboi cu doua sau mai multe mari puteri care nu au semnat prezenatul tratat, atunci „casus foederis” intra in vigoare simultan, pentru toate partile contractante ( casus foederis=clauza care impune indeplinirea obligatiilor din alianta)

Art IV. In cazul in care o mare putere, altadecat semnatarele prezentului tratat, ar periclita securitatea unuia dintre statele inaltelor parti contractante, si partea amenintata s-ar vedea astfel sillita sa poarte razboi contra ei, celelalte doua se obliga a pastra o neutralitate  binevoitoare fata de aliata. In acest caz,  fiecare isi rezerva dreptul sa participe la razboi, daca socoteste oportun a face cauza comuna cu aliata ei.

Art V.  Daca pacea uneia dintre inaltele parti contractante a fi amenintata in cazurile prevazute in articolele precedente, inaltele parti contractante se vor informa la timp  despre masurile militare care ar trebui luate in eventualitatea unei actiuni comune.

Ele se obliga ca de acum inainte, in toate cazurile de participare comuna la un razboi, sa nu incheie armistitiu, paci sau tratate, decat dupa o prealabila intelegere reciproca.

Art VI. Inaltele parti contractante  isi promit reciproc sa pastreze secrete continutul si existenta prezentului tratat.

Art VII. Prezentul tratat ramane in vigoare pe timp de cinci ani de la data schimbarii instrumentelor de ratificare.

Art VIII. Instrumentele de ratificare ale prezentului tratat vor fi schimbate, daca va fi posibil, in termen de trei saptamani sau mai curand, la Viena.”

( Culege de texte pentru istoria universala, Epoca moderna. Volumul II: 1848-1918, Ed Didactica si Pedagogica, Buc, 1974)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: