Istoria Astazi

Azi citim.. Psihologia multimilor, Gustave Le Bon

Posted on: aprilie 27, 2013

Opera lui Le Bon a fost considerata de multi un manual de urmat pentru un viitor dictator.  Exemplul lui Benito Mussollini poate intari aceasta idee intrucat acesta a fost unul din marii discipoli ai autorului, numindu-l consilier pe autor atunci cand isi pregatea discursurile.

„Psihilogia multimilor” explica in detaliu modul de gandire si de actiune colectiv al oamenilor si ofera indicatii precise despre cum se pot controla credintele, judecata si actiunile multimilor.

Iata mai jos cateva paragrafe care ilustreaza aceste idei.

„In mod obisnuit, prin mase intelegem reunirea unor indivizi, indiferent de nationalitatea, profesia ori sexul lor si de intamplarea ce a facut ca ei sa se afle laolalta.”

Autorul insista asupra ideii ca, in anumite imprejurari date, „personalitatea constienta dispare, sentimentele si ideile tuturor entitatilor sunt orientate in aceeasi directie”, aparand ceea ce el numeste „spirit colectiv”. Disparitia personalitatii constiente si orientarea sentimentelor si gandurilor in acelasi sens reprezinta prima caracteristica a multimii organizate.

Autorul explica cum actele noastre constiente decurg din inconstient, dintr-un substrat format de credinte ereditare. Astfel, spune el, indivizii unei rase se aseamana datorita acestui substrat inconstient si se deosebesc prin constient, spre exemplu educatie. Totusi, atunci cand vine vorba despre formarea unei astfel de multimi organizate, colective si lipsite de personalitate individuala, in tot ce tine de afectiv, religie, politica, oamenii superiori prin educatie nu depasesc nivelul oamenilor de rand.

Ideea principala a acestui manual o reprezinta afectivul oamenilor si felul in care acestia pot fi manipulati folosindu-se sentimentele si credintele indivizilor. Aceasta este si arma liderul charismatic care reuseste sa conduca prin puterea multimii, formandu-si o imagine de salvator. Acest tip de lider este exact ceea ce multime considera ca are nevoie la un moment dat ( spre exemplu, Adolf Hitler a fost ales conducator la germanilor prin vot democrat si vointa poporului care avea nevoie de un salvator, de un lider care sa restaureze gloria poporului de dinainte de Primul Razboi Mondial).

Pornind de la aceste idei, pe parcursul capitolelor cartii regasim  pasi simpli de urmat pentru stapanirea multimilor. ” In primul rand, in multime individul capata, doar din pricina numarului, sentimentul unei forte invincibile, permitandu-i sa cedeze instictelor, pe care, singur, le-ar reprima”.

In ce priveste sentimentele si etica maselor, autorul subliniaza cateva elemente definitorii: impulsivitatea, mobilitatea si irascibilitatea maselor, capacitatea lor excesiva de a se lasa sugestionate si capacitatea lor de a contagia un numar cat mai mare de indivizi,  exagerarea si simplismul sentimentelor, precum si intolerantam autoritarismul si conservatorismul acestora. „Masele nu cunosc decat sentimente simple si radicale, opiniile, ideile si convingerile ce le sunt sugerate fiind acceptate sau respinse in bloc, drept adevaruri absolute sau erori nu mai putin absolute.” Stim  cu totii cat de intolerante pot fi credintele religioase. Este evident, deci, ca masele nu respecta anumite reguli ale eticii, multi psihologi afirmand ca masele au un nivel moral foarte jos.

Urmatorul pas de care trebuie sa se tina seama este ca ideile sugerate maselor trebuie sa imbrace o forma cat mai simpla.  Le Bon explica cum atunci cand trebuie ” sa pui in miscare o masa de oameni si o sa o determini sa comita un act oarecare- sa prade un palat, sa se jertfeasca pentru a apara o baricada- asupra ei se actioneaza prin sugestii rapide”( forta exemplului.) ” Se recurge, in general, la trei procedee: afirmatia, repetitia, contagiunea. Actiunea lor este lenta, dar efectul durabil”. Cu cat afirmatia este mai simpla, cu atat se impune mai bine. Cu cat este mai repetata, cu atat prinde radacini. Napoleon spunea ca toata retorica nu contine decat o singura figura demna de interes: repetitia. Dupa ce iti este repetat un lucru de multe ori, dupa o vreme, uiti cine este emitatorul ideii si ajungi sa fi convins ca acesta este adevarul. Contagiunea vine o data cu numarul de adepti. Pentru a-i simti efectele nu e nevoie nici macar ca indivizii sa fie in acelasi loc.

” De indata ce un anumit numar de fiinte se gasesc laolalta, fie ca este vorba de o turma de animale sau de o multime de oameni, ele se plaseaza din instinct sub autoritatea unui conducator.” De cele mai multe ori, conducatorul este primul convins de o anumita idee, o persoana de actiunea, a carei vointa va deveni nucleul multimii. Autoritatea indrumatorilor, asa cum ii numeste autorul, este de cele mai multe ori despotica si istoria nu este altceva decat o confirmare a acestei idei. Toti conducatorii care au stiut sa apeleze la sentimentele si credintele oamenilor au condus intr-un mod cel putin autoritar( vezi Puciul de la Berarie a lui Hitler, Revolutia Franceza si Napoleon, Revolutia Bolsevica si Lenin si exemplele ar putea continua).

Un manul al liderul charismatic, „Psihologia multimilor” este si in prezent un manual de actualitate si o arma puternica in mainile persoanei potrivite.

Va recomand cu caldura sa lecturati cartea. E imposibil sa nu va captiveze.

Varianta mea apartine Editurii Antet si a costat doar 12 lei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: