Istoria Astazi

Razbunarea lui Caligula

Posted on: aprilie 8, 2013

Tanarul Caligula si familia sa au fost printre primele victime ale regimului unchiului sau, Tiberius. Mama si fratii sai au fost arestati in anul 29 dHr, acuzati de tradare si torturati cu brutalitate, iar apoi lasati sa moara de foame. Desi lui Caligula i-a fost crutata viata, acesta a primit un altfel de pedeapsa. In fiecare zi trebuia sa il serveasca  pe Tiberius, la curtea acestuia din Capri, unde a fost martor al perversitatii  imparatului.

Viata periculoasa si nesigura, in care oricand putea sa il astepte aceeasi soarta ca si a familiei sale, au jucat un rol important in devenirea tanarului si au contribuit la actiunile brutale si razbunatoare ale lui Caligula atunci cand a ajuns imparat.

Chiar de la inceputul domniei sale, Caligula s-a purtat cu o perversitate tulburatoare.

In timpul unei vizite a unei legiuni romane stationate pe Rin, a decis decimarea acesteia pe motiv ca soldatii respectivi pe motiv ca se razvratisera impotriva tatalui sau, Germanicus( 16iHr-19d Hr), cu 24 ani inainte. Soldatii erau dispusi in formatie de parada, apoi li se comanda sa traga la sorti unul din zece soldati care avea sa fie omorat in bataie cu batele camarazilor sai.

La Roma, imparatul si-a gasit cu usurinta alte victime- cetateni romani instariti, carora le confisca averile acuzandu-i de tradare. Se spune ca a risipit rapid cei 27 de milioane de sesterti de aur pe care ii mostenise de la predecesorul sau, Tiberius.

Mania sa era indreptata in mare masura impotriva Senatului, dintre ai cerui membri erau arestati arbitrar sau supusi torturii unei morti lente si agonizante pentru presupusa infidelitate.  Sadismul sau mergea atat de departe, incat obliga parintii sa fie martori la executia copiilor lor, in timp ce el privea, amuzandu-se. Se spune ca deseori ordona arderea unui scriitor care scrisese ceva ambiguu sau punea sa fie batuti pana cand aproape mureau, pentru ca apoi sa le dea voie sa isi revina ca sa le prelungeasca suferinta.

Umilintele suferite de el pe insula Capri au fost platite cu varf si indesat de catre cei care nu putusera sa il apere pe el sau pe familia lui de tirania si perversiunile  sexuale ale lui Tiberius. Isi deschisese chiar un bordel in propriul palat unde isi invita senatorii impreuna cu sotiile. Se spune ca dupa cina le ducea pe fiecare dintre sotiile acestora, pe rand, in domitorul sau lasandu-l pe sotul umilit sa stea cu ceilalti in tacere. Cand se intorcea, isi povestea cu lux de amanunte ispravile sexuale.

Totusi, actiunile sale i-au adus rapid sfarsitul, astfel ca in 41 d Hr cativa membri ai Garzii Pretoriene l-au injunghiat mortal pe holurile palatului sau.

caligula

*** Tom Ambrose, The Nature of Despotism. From Caligula to Mugabe, the making of Tyrants, 2008

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: