Istoria Astazi

8 aprilie 1904 – Antanta Cordiala

Posted on: aprilie 8, 2013

In 8 aprilie 1904 s-au semnat intre Regatul Unit si Republica Franceza o serie de acorduri cunoscute in istorie sub titlul de Antanta Cordiala.

Termenul francez Entente-Cordiale (tradus de regula ca „acord cordial”) a fost folosit, în 1844, pentru interesele comune ale celor doua puteri. Astăzi, el este utilizat, in principal, pentru a doua Antanta cordiala, și anume acordul scris, parțial secret, semnat la Londra , la 8 aprilie 1904.

Dincolo de problemele ridicate de expansiunea coloniala tratate in acest acord, semnarea lui a marcat sfarsitul unui mileniu de conflicte intre cele doua tari si predecesoarele lor si inceputul unei coexistente pasnice. Totodata, Antanta Cordiala, impreuna cu alianta anglo-rusa si alianta ruso-franceza au alcatuit sistemul cunoscut sub numele de Tripla Intelegere, alianta ce a constituit tabara invingatoare a Primului Razboi Mondial.

Antanta era compusa din trei documente: Declaratia privind Egiptul si Marocul, documentul privinf Newfoundland si parti din Africa de Vest si Centrala si Declaratia privind Thailanda, Madagascarul si Noile Hebride.

Conform acestora, in schimbul promisiunii francezilor ca nu vor interveni in ce priveste actiunile britanicilor in Egipt, acestia au promis Frantei Marocul si posibilitatea de a pastra ordinea si de a oferi asistenta.  De asemenea, se garanta libera trecere a francezilor prin Canalul Suez. De asemenea, francezii au renuntat la coasta vestica a Newfoundlandului(insula canadiana), insa le-a fost cedat orasul Yarbutenda(costa dintre Senegal si Gambia), precum si Iles de Los(parte a Guineei de astazi).

Flag of France.svg

Flag of the United Kingdom.svg

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: