Istoria Astazi

Stiati ca..Ivan cel Groaznic s-a inspirat din Vlad Tepes?

Posted on: martie 28, 2013

Vlad Tepes, este cel putin in ochii strainilor, o figura emblematica a istoriei medievale.  Numeroasele legende germane l-au facut celebru inca din timpul vietii, conturandu-i o imagine de om de neinduplecat si crud.

Ivan al IV-lea, supranumit cel Groaznic,  primul Tar al Rusiei, autoproclamat in urma unei lovituri de teatru la varsta de doar 16 ani, il considera pe acesta un exemplu de tarie si corectitudine.  Numele de „cel Groaznic” l-a dobandit in urma unei succesiuni de crime si masacre. Intr-un exces de furie, si-a ucis chiar si propriul fiu, lovindu-l cu bastonul sau cu varful de fier si ranindu-l mortal.  Sadicul Ivan cel Groaznic se considera reprezentatul lui Dumnezeu pe pamant si considera ca era dinainte iertat pentru toate faradelegile sale. Se spune ca in timpul domniei sale, boierii varstnici erau prajiti in tigai uriase, fierti in cazane , iar cei tineri trasi in teapa( se spune ca peste 100.000 de oameni au fost ucisi in acest fel de Vlad Tepes).

Nebunia tarului a atins pragul maxim in masacrul de la Novgorod in anul 1570 a carui continuare ar fi trebuit sa fie in orasul Pskov. In urma acestui masacru si-a dobandit si numele de „cel Groaznic”. Convins ca boierii complotau impotriva sa, sub pretextul unei scrisori din care reiesea ca locuitorii orasului planuiau sa se supuna Poloniei,  Ivan a ordonat uciderea intregii populatii.  Masacrul a durat cinci saptamani, timp in care in jurul orasului s-au ridicat ziduri pentru ca niciun locuitor sa nu poata iesi. Locuitorii au fost adusi in fata lui Ivan si a fiului sau, unde au fost torturati.

Numarul total al victimelor se ridica la 15.000 potrivit lui Kurbski, la 18.000 potrivit Celei de-a treia cronici a Novgorodului si la 60.000 dupa autorul Primei cronici a Pskovului.

Vazand toate acestea, locuitorii Pskov-ului s-au predat.

Ivan a ramas cunoscut in istorie in special datorita cruzimii sale, insa domnia sa a cunoscut si o perioada prospera si plina de reforme benefice.

In anul 1550, se formeaza adunarea care inregistra hotararile tarului- Zemski Sobor, cand se alcatuieste si Codicele Tarist care avea drept scop inlocuirea celui din 1479, al bunicului sau.

In 1551, Ivan a inmanat Stoglav-ul in care se regaseau reformele ce aveau sa se aplice in cadrul bisericii: manastirile nu mai puteau face nicio achizitie fara acordul suveranului si li se interzicea oferirea de imprumuturi cu camata. De asemenea, fiecare oras urma sa aiba scoala lui, unde se vor preda scrierea, cititul, artimetica, religia, dar si bunele maniere.

In 1556, Ivan al IV-lea imparte tara din opricinina si zemscina. Opricinina prezenta domeniul privat al tarului. Multe din familiile de aristocrati mutate pe teritoriul tarului si-au pierdut influenta si s-a nascut o noua clasa- opricinici. Zemscina reprezenta restul teritoriului.

In 18 martie 1584, Ivan cel Groaznic, moare in timpul unei partide de sah cu Bogdan Bielski. A fost inmormantat in biserica Sfantului Arhanghel Mihail alaturi de fiul sau.

Ivan_the_Terrible_(cropped)

vlad tepes

***
Tom Ambrose, The Nature of Despotism, From Caligula to Mugabe, the Making of Tyrants, 2008.
http://www.historia.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: