Istoria Astazi

Lectia de cultura generala: 16 martie

Posted on: martie 16, 2013

In 16 martie 1521, navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima data in Insulele Filipine.

Fernando Magellan a navigat in serviciile regelui Spaniei si a fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge in Asia, primul european care a  navigat in Oceanul Pacific si primul care a condus o expeditie in jurul lumii.

Din pacate, la doar cateva zile dupa a ajuns in Insulele Filipine, in 27 martie, acesta a fost ucis in luptele cu bastinasii. Din expeditia initiala s-a intors o singura nava, Victoria,( initial, pornisera 5- Trinidad (110 tone, 55 marinari), San Antonio (120 tone, 60 marinari) , Concepción (142 tone, 45 marinari), Victoria (85 tone, 42 marinari), Santiago (75 tone, 32 marinari) avand la bord 18 oameni si comandata de Juan Sebastian El Cano.

Juan Sebastian El Cano

el cano

Fernando Magellan

Magellan

Cateva secole mai tarziu, in anul 1935, Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919 si a reintrodus serviciul militar obligatoriu.

Tratatul de la Versailles este un tratat de pace care a marcat finalul Primului Razboi Mondial. Tratatul este urmarea armistitiului semnat la 11 noiembrie 1918, in padurea din Compiegne, ce a pus punct luptelor. Tratatul stipula ca Germania sa-si asume completa responsabilitate pentru declansarea razboiulu si sa plateasca mari compensatii trupelor aliate. Germania pierdea, de asemenea, teritorii in favoarea tarilor vecine, suferea o severa limitare a fortelor militare si a fost deposedata de coloniile sale africane si cele de dincolo de ocean.

Patru ani mai tarziu, tot in martie, trupele Germane conduse de Adolf Hitler au preluat puterea in Cehoslovacia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: