Istoria Astazi

Idi Amin- Dictatorul Ugandei

Posted on: martie 16, 2013

idi amin

Idi Amin a fost al treilea presedinte al Ugandei, din 1971 pana in 1979. Acesta a ramas in istorie ca unul dintre cei mai sangerosi dictatori africani, insa povestea lui se aseamana foarte mult cu cea a altor dictatori precum Adolf Hitler sau Caligula si incepe cu o copilarie extrem de nefericita. Abandonat de tatal sau la o varsta frageda, acesta a crescut cu mama lui intr-un sat in nord-vestul Ugandei. Desi acesta nu si-a scris niciodata o autobiografie, se stie ca acesta s-a alaturat armatei – Regimentul Colonial Britanic-la varsta de 15 ani, cand a fugit de acasa. El este totodata unul dintre exemplele a carui cariera militara a cunoscut un progres extraordinar, de la asistent de bucatar la cel de comandant.

Idi Amin ajunge la putere in urma unei lovituri de stat menite sa „redea Uganda negrilor”. Acesta si-a inceput conducerea prin actiuni populare, printre care si eliberarea unor prizonieri politici.  Cu toate acestea, simultan a trimis echipe de ucigasi pentru a vana si ucide suporterii lui Milton Obote( presedinte si prim ministru al Ugandei la vremea respectiva). Printre victimele sale s-au numarat foarte curand oameni de toate rangurile precum jurnalisti, avocati, homosexuali, studenti, inalti birocrati.  In anul 1972 a expulzat toti asiaticii din Uganda, actiune care a dus la distrugerea economiei tarii sale.

La 2 februarie 1971, la doar o saptamana dupa lovitura de stat, s-a autoproclamat presedinte pe viata al Ugandei si comandant-sef al Fortelor Armate. Acesta a plasat tribunalele militare mai sus decat sistemul de drept civil si a numit soldati in pozitii sus puse in cadrul guvernului si a agentiilor parastatale.

Amin a devenit cunoscut sub numele de „Macelarul din Uganda” pentru brutalitatea lui. Se crede ca in jur de 300.000 de oameni au fost ucisi in timpul presedintiei lui, iar in anul 1976 a fost implicat personal in deturnarea unui avion francez la Entebbe.  Cadavre erau frecvent gasite aruncate in Fluviul Nil.

Idi Amin (“tiranul bufon”) s-a făcut remarcat printr-o inepuzabila serie de comportamente bizare. Ciudateniile sale au avut darul de a-l tine in permanenta in vizorul presei străine,  De exemplu, Amin vorbea despre el ca fiind “Cuceritorul Imperiului Britanic”, ajungand sa se autodecoreze cu mai multe medalii militare britanice. A  interzis in tara sa purtarea fustelor mini si difuzarea muzicii hippie si  a fost acuzat de canibalism, circuland diverse legende despre obiceiul dictatorului de a tine capetele inamicilor  ucisi în frigider sau despre admiraţia sa pentru Adolf Hitler. Avea 5 neveste si cateva zeci de copii.

Pana in anul 1978, numarul suporterilot lui Idi Amin scazuse semnificativ ca urmare a crimelor si a economiei si infrastructurii neglijate, fapt ce anunta un sfarsit al conducerii sale. Drept urmare, in urma atacurilor asupra Tanzaniei, in 11 aprilie 1979, Idi Amin a fost obligat sa abdice si sa se refugieze in exil.

idi amin2

 

*****

Tom Ambrose, The Nature of Despotism, From Caligula to Mugabe, the Making of Tyrants, 2008.

http://www.argesexpres.ro/old/article_detail.php?idarticle=7682

http://www.biography.com/people/idi-amin-9183487?page=1

Reclame

1 Response to "Idi Amin- Dictatorul Ugandei"

foarte bun articolul 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: