Istoria Astazi

Lectia de cultura generala: 16 octombrie

Posted on: octombrie 16, 2012

La 16 octombrie 1793 a fost ucisa prin ghilotinare Maria Antoaneta, vaduva lui Ludovic al XVI-lea . Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena s-a casatorit cu Lodovic XVI la varsta de 15 ani si este cunoscuta pentru excesele sale legendare, considerate simple exagerari de catre unii istorici. Fiica cea mica a lui Francisc I, Imparat al Sfantului Imperiu Roman si a Mariei Theresa, a fost executata prin ghilotinare, in toiul Revolutiei Franceze, in anul 1793, pentru un asa-zis incest cu fiul ei si pentru inalta tradare, nedovedita, insa.

Maria Antoaneta.

 

Tot in data de 16 octombrie, insa in anul 1813, a inceput asa numitul Razboi al celei de-a Sasea Coalitii impotriva lui Napoleon Bonaparte(1813-1814). In cadrul acestui razboi, coalitia formata din Imperiul Austriac, Regatul Prusiei, Imperiul Rus, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei a invins Primul Imperiu Francez si l-a obligat pe Napoleon sa abdice si sa plece in exil pe insula Elba.

MoshkovVI SrazhLeypcigomGRM.jpgBatalia de la Leipzig

 

Napoleon Bonaparte.

In anul 1939, are loc primul atac al germanilor asupra unui teritoriu engleza din cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial si doar la un an distanta, in 16 octombrie 1940, a fost infiintat ghetoul de Varsovia.

 

La 16 octombrie 1964, Republica Chineza a detonat prima bomba nucleara la Centrul de Testare de la Lop Nur, in nord-vestul desertului Sinkiang. Aceasta a fost numita „596”, era compusa din uraniu si a avut puterea de 22KT.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: