Istoria Astazi

Lectia de cultura generala: 5 octombrie

Posted on: octombrie 5, 2012

In 5 octombrie 610, a avut loc incoronarea Imparatului Bizantin Heraclius. Cu Heraclius incepe domnia dinastiei Heracliene intre 610 si 711. Heraclius cel Tanar sau Flavius Heraclius a condus Imperiul Bizantin intre anii 610 si 641, obtinand tronul in urma unei revolte impotriva lui Focas Tiranul(602-610).  Dinastia Heracliana a fost a 6-a dinastie a imparatilor romani de rasarit. Heraclius este important in istoria Imperiului Roman de Rasarit pentru faptul ca a reorganizat conducerea imperiului, dupa decaderea suferita sub predecesorii sai la tron, si pentru razboaiele cu persii, in urma carora a reusit sa redobandeasca teritorii pierdute anterior( Damasc, Ierusalim, Egipt). Heraclius s-a autointitulat rege al regilor, iar in anul 629 basileus (titlu purtat de conducatorii din Grecia Antica).

Heraclius si fiii sai

Tot in 5 octombrie, insa in anul 1915, Bulgaria intra in Primul Razboi Mondial de partea Puterilor Centrale. Puterile Centrale au constituit una din cele douaf actiuni de razboi, fiind alcatuite din Imperiul German, Imperiul Austr-Ungar,  Imperiul Otoman si Bulgaria, care au luptat impotriva Antantei.

De asemenea, in anul 1582, in urma implementarii calendarului Gregorian, aceasta zi nu exista in calendarul anului 1582 in Italia. Polonia, Portugalia si Spania.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: