Istoria Astazi

Lectia de cultura generala- 20 septembrie

Posted on: septembrie 20, 2012

Haideti sa descoperim impreuna de ce a fost importanta ziua de 20 septembrie in istoria lumii. Mai jos, cateva din evenimentele care au decis evolutia omenirii:

In 20 septembrie 1519, Fernando Magellan, a plecat din Salucat de Barrameda, cu un echipaj de 270 de oameni intr-o expeditie in jurul lumii. Exploratorul portughez a fost primul care a navigat spre vest din Europa spre Asia, primul european care a navigat in Oceanul Pacific si primul explorator care a facut inconjurul lumii. Expeditia condusa de Magellan pentru a face inconjurul lumii a inceput in 10 august 1519 si s-a terminat pentru Magellan in 27 aprilie 1521 cand a fost ucis in timpul unei batalii cu bastinasii din Filipine. Din expeditia initiala s-a intors o singura nava cu 18 oameni condusa de Juan Sebastian El Cano pe care regele Spaniei l-a si innobilat.

In perioade oarecum mai recente, remarcam faptul ca in 20 septembrie 1977 Franta voteaza in favoare Tratului de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht sau Tratatul privind Uniunea Europeana a fost semnat la 7 februarie 1992  si este tratul care pune bazele Uniunii Europene. Tratatul marcheaza trecerea la o noua etapa in procesul de creare a unei „uniuni din ce in ce mai stranse intre popoarele Europei” si  a instituit o Uniune Europeana formata din cele 12 state membre ale Comunitatilor Europene:Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia,Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda,Portugalia si Spania. 

Conform acestuia, Uniunea Europeaza are la baza 3 piloni:   Comunitatile Europene(CE), Politica externa si de securitate comuna(PESC) si Cooperarea in domeniul justitiei si al afacerilor interne (JAI).

 

 

In anul 1977, la 20 septmebrie, Republica Socialista Vietnam este acceptata in cadrul Natiunilor Unite.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: