Istoria Astazi

Experimentul Pitesti- o istorie trista a Romaniei

Posted on: septembrie 12, 2012

Pentru ca este vital sa ne cunoastem istoria, si pentru ca cea a Romaniei este foarte bogata, din fericire sau nefericire, am ales sa va povestesc sau sa va reamintesc de una din cele mai crude perioade ale tarisoarei noastre, perioada comunista.

Experimentul Pitesti sau Fenomenul Pitesti reprezinta numele unui fenomen desfasurat pe teritoriul Romaniei comuniste( sub conducerea lui Gheorghiu-Dej), mai exact la Penitenciarul din Pitesti care consta, asa cum era intitutulat, in „reeducarea” prin tortura, experiment aplicat pentru prima data la 6 decembrie 1949. Denumit „reeducare” de catre Ministerul de Interne, experimentul folosea tehnici de abuz psihiatric, menite nu numai sa produca teroare pentru oponentii regimului, dar si sa distruga personalitatea individului. Primele experimente au fost aplicate la Suceava, fiind rapid adoptate si la Pitesti. Primul val de „initiati” de la Suceava a fost adus la Pitesti, astfel ce cei torturati au devenit rapid tortitionari.

Acest experiment monstruos s-a desfasurat sub conducerea si supravegherea lui  Alexandru Nicolski de la Securitate si a durat pana in august 1952, ajungand sa fie aplicat si in alte inchisori precum Gherla, Jilava, Aiud, insa pe o scara mai redusa.

Autoritatile comuniste romane au acordat o atentie speciala acestui program, invaluindu-l in secret cu mai multa grija decat oricare altul. Totusi, informatia a circulat, existand cateva relatari si chiar carti, insa in niciuna din acestea nu este specificat a cui a fost intiativa acestui program, desi, judecand dupa natura lui, pare a fi de origine sovietica, posibil Stalin insusi. Relatarile ne spun ca erau folosite metode precum munca fortata ( de exemplu, erau obligati sa curete podeaua cu o carpa tinuta intre dinti), torturi fizice continue sau abuzul de droguri, cu scopul spalarii creierului, reusind sa distruga individualitatea si insasi omenia detinutilor. Se pare ca detinurii, pe langa bataile severe adminstrate regulat, au fost siliti sa se tortureze reciproc, cu scopul de a descuraja loialitatile.

Toate victimele experimentului au trecut printr-un interogatoriu acompaniat de tortura fizica denumit ” demascarea externa”. Multi dintre ei marturiseau fapte imaginare in speranta ca nu vor mai fi torturati.  A doua etapa, „demascarea interna”, avea ca obiectiv dezvaluirea numelor celor care se purtau mai putin brutal sau oarecum indulgent fata de ei in detentie, urmand apoi faza a treia, „demascarea morala publica”, etapa in care detinutii erau umiliti public, fiind nevoiti sa denunte toate convingerile si valorile personale.

Cifrele referitoare la numarul detinutilor nu sunt cunoscute cu exactitate, cu atat mai mult cu cat unii dintre ei s-au sinucis pentru a evita torturile.

De asemenea, motivele pentru care a fost oprit acest experiment sunt necunoscute, insa stim ca nu s-a mentionat defel implicarea comunista. Pentru ca a fost nevoie de un tap ispasitor, la Pitesti, vinovat a fost gasit comandantul inchisorii, Alexandru Dumitrescu. Pentru multe din tratamentele mentionate in literatura memorialistica nu s-au gasit dovezi concrete, insa fosti detinuti care au supravietuit experimentului ne vorbesc despre tratamente cu socuri electrice. De asemenea, in Aiud si Jilava se pare ca s-ar fi folosit medicamentele ca pedeapsa, precum socurile cu insulina.

In anul 1955, Gheorghiu-Dej a inchis cateva penitenciare ca urmare a presiunii exercitate de opinia internationala in ceea ce priveste nerespectarea drepturilor omului. Cu toate acestea, nici pana in prezent nu cunoastem detaliile acestui fenomen, sau, cel putin, nu au fost scoase la lumina dovezi concrete, asa cum nu ne sunt cunoscute multe din detaliile acestei Romanii bolnave, chinuite de un regim inteles si aplicat gresit, care i-a costat cu viata pe multi dintre cunoscutii nostri si ai parintilor nostri. Nu putem decat spera ca ne asteapta vremuri mai bune..

***Dennis Deleant, Romania sub regimul comunist

Eugen Magirescu, Moara dracilor.Amintiri din Inchisoarea de la Pitesti – http://www.procesulcomunismului.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: