Istoria Astazi

Stiati ca..Parthenonul de pe Acropola Atenei a fost biserica crestina si mai apoi moschee?

Posted on: septembrie 9, 2012

Acropola Atenei este una din minunatiile pe care ni le-a lasat istoria. Turisti din colturile lumii se ingramadesc zilnic pentru a vedea ramasitele cele mai mari culturi, insa putini cunosc istoria constructiilor.

Locuita inca din epoca miceana, pe Acropola Atenei se mai disting cu claritatea doua mari constructii: Parthenonul, sau templul zeitei Atena si Erechteionul, templul zeului Poseidon.

Dupa cucerirea Atenei de catre romani, Parthenonul a fost transformat in biserica crestina, in timpul Imparatului Theodosius al II-lea, si se spune ca i s-ar fi construit chiar  si o clopotnita.  In secolul al XV-lea, insa, dupa cucerirea Atenei de catre turci, minunatul Parthenon a devenit moschee, iar Erechteionul nimic altceva decat harem.

Trasformat in depozit de munitie, in secolul al XVII-lea, Parthenonul a fost distrus in urma unui asediu al Atenei de catre Francisco Morosini. Explozia a cauzat prabusirea a 28 de coloane si a statuilor.

In prezent, sunt efectuate lucrari de restaurare a Acropolei, in speranta redarii Atenei a gloriei trecutului. Acropola este deschisa vizitatorilor, oferind peisaje de neuitat. De asemenea, una din cariatidele din Erechteion se poate gasi la British Museum in Londra.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: