Istoria Astazi

Adolf Hitler – o altfel de poveste

Posted on: septembrie 9, 2012

Cu totii am auzit de Adolf  Hitler si pentru majoritatea dintre noi este simbolul celui mai cumplit fenomen din secolul XX. Putini sunt aceia care au fost curiosi sa afle mai multe despre viata liderului politic, desi niciun conducator nu a fost analizat mai profund decat Hitler, a carui chinuire timpurie si-a spus cuvantul in omul ce avea sa devina.

La fel ca la multi alti conducatori despotici, din care mentionam nume precum Vlad Tepes, Caligula, Nero sau Ivan cel Groaznic, copilaria a fost fundamentala in dezvoltarea caracterului pervers al acestuia.  Si in cazul acesta, influenta tatalui este cea care avea sa duca la formarea caracterului Fuhrer-ului. Tatal lui, Alois Hitler, un mic functionar vamal din orasul Linz, a fost descris de vecinii sai ca fiind ” un om sever, opresiv, pedant si foarte necomunicativ”. Asemeni multor germani ai epocii, tatal lui Hitler era obsedat de uniforme( asa cum am vazut mai tarziu si la liderul nazist) si se pare ca insista sa fie pozat ori de cate ori purta una. Totusi, ceea ce pare sa fi dus la formarea caracterului dur si nemilos a lui Hitler are legatura cu bataile pe care Alois le aplica sotiei si fiului atunci cand era beat, comportament care, se pare, era foarte obisnuit in Germania timpului.

Dar violenta prost reprimata a lui Alois poate sa fi fost agravata si de banuiala ca el, un antisemit convins, era rodul dintre relatia mamei sale cu un barbat evreu. Razbunarea lui Hitler a fost pedepsirea intregii populatii evreiesti.

Unii psihologi sustin ca Hitler, neavand un fiu al sau pe care sa il bata, a batut in locul acestuia in mod simbolic o intreaga rasa de oameni.

Din nefericire pentru popoarele Europei de Est, la Hitler, dorinta razbunarii pentru experientele copilariei nefericite a coincis cu cea a majoritatii poporului german care cauta un tap ispasitor pentru pierderile Primului Razboi Mondial, astfel ca ascensiunealui Hitler a fost inevitabila.

***Tom Ambrose, The Nature of Despotism, From Caligula to Mugabe, the Making of Tyrants, 2008.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: